SAX15: 26-27-28 NOVEMBER

Intiem festival in Conservatorium van Amsterdam
20 November 2015

SAX15: 26-27-28 NOVEMBER

Na het grote succes van het SAX14-festival biedt de organisatie nu een intiemer SAX15.

Natuurlijk staat de saxofoon weer centraal in een scala aan spectaculaire concerten, maar de nadruk van SAX15 ligt op educatie. Het festival vindt in zijn geheel plaats op het Conservatorium van Amsterdam.

Programma
Donderdag 26 november
Vrijdag 27 november
Zaterdag 28 november

Klassiek
Artistiek directeur Arno Bornkamp heeft twee iconen van de klassieke saxofoon uitgenodigd: Jean-Denis Michat uit Lyon, (tevens componist) en Kyle Horch uit Londen. Bornkamp zelf geeft de wereldpremière van ‘Consecuencias’ voor sax en strijkkwartet, van zijn collega Guillermo Lago, en het Berlage Saxophone Quartet met componist Geert van Keulen komt langs voor een workshop over Van Keulens muziek voor saxofoon. Het CvA-SAX Ensemble (o.l.v. Juanpe Luna) treedt ook een paar maal op tijdens SAX15. Bovendien keert SAX15 terug naar zijn wortels via een speciaal project rond het bespelen van saxofoons die door Adolpjhe Sax zijn gebouwd, dat georganiseerd wordt door Ignace de Keyser (voormalig curator van het MIM in Brusel) en Leo van Oostrom, specialist op het gebied van historische saxofoons en verzamelaar: ‘Authentieke uitvoeringspraktijk. Ook voor u, mijnheer Sax?’

Jazz
Het jazzgedeelte bestaat uit workshops en concerten van alumni van het CvA. In dit programma, samengesteld door CvA-docent Jasper Blom, worden enkele van onze meest succesvolle alumni uitgenodigd om te vertellen over hun artistieke ontwikkeling na hun afstuderen. Lars Dietrich houdt een lezing over zijn passie voor Japanse manga/avatar-films en voert zijn zelfgecomponeerde elektronische muziek uit bij manga-beelden. Joris Roelofs praat over muziek en filosofie; Marike van Dijk voert met CvA-studenten haar muziek voor groot ensemble uit, dat ze schreef en opnam in New York. Tineke Postma en Ben van Gelder (speciaal overgevlogen uit New York) geven een workshop en een concert met eigen werk. Een uitgelezen gelegenheid voor jonge saxofoonstudenten om zich op verschillende vlakken te laten inspireren door enkele van de grootste jazz-saxofoontalenten van onze tijd.