Arno Bornkamp

Arno Bornkamp

De Nederlandse saxofonist en artistiek leider van SAX14 Arno Bornkamp (1959) is het voorbeeld van de moderne virtuoos, die zich even goed thuis voelt in het traditionele als in het hedendaagse repertoire. Hij laat zich omschrijven als een lyricus met veel gevoel voor performance.

Bornkamp studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en sloot deze opleiding in 1986 af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Sinds zijn solodebuut in 1982 te Rome met het Concertino da Camera van Jacques Ibert speelde hij meer dan 250 concerten met orkesten over de hele wereld, waarmee hij de belangrijkste werken uit het saxofoonrepertoire uitvoerde. Bornkamp is een belangrijk pleitbezorger van nieuwe muziek voor saxofoon. Zijn loopbaan wordt gekenmerkt door de nauwe samenwerking met componisten als Martijn Padding, Christian Lauba, Peter van Onna, Otto Ketting, Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis, Wijnand van Klaveren, Perry Goldstein e.v.a.

Naast zijn solo-carrière is Arno Bornkamp een fervent beoefenaar van kamermuziek. Al meer dan 25 jaar maakt Bornkamp deel uit van twee ensembles: het Aurelia Saxofoonkwartet en zijn duo met pianist Ivo Janssen. Ook is Bornkamp een gerenommeerd docent: hij leidt de klas voor klassiek saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en in de zomer geeft hij les aan de ‘International Masterclass of Classical Saxophone’ in Laubach (Duitsland) en de Université Européenne d’Eté pour saxophone in Gap (Frankrijk ).