Klinkende start SAX14

vrijdag 21 november
21 November 2014

Klinkende start SAX14

Het saxofoon festival is begonnen. En hoe! Op facebook houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en vind je een fotocollage van Ronald Knapp van DAG 1.

Jean Marie Londeix en Andreas Mader

‘s Ochtends repeteren saxofoonstudenten van het Conservatorium van Amsterdam voor het      Soundpainting optreden van vrijdagavond en het Fantastique concert op zondagmiddag. Daarna    hangen zij aan de lippen van levende legende en ‘guest of honor’ Jean-Marie Londeix. Deze grootste,    nog in leven zijnde pionier van de saxofoon vertelt in zijn lezing over de ontwikkeling van de saxofoon    en het belang van vernieuwen waarna Andreas Mader (saxofoon) en Tobias Borsboom (piano) hem    trakteren op een indrukwekkend surprise optreden.

 

 

 

Leo van Oostrom

Leo van Oostrom en Eddy van Dijken zorgen voor een schitterende hommage aan de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. Van Oostrom vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling van het instrument en bespeelt de meegebrachte zeldzame leden van de uitgebreide saxofoonfamilie, waaronder vier originele Adolphe Sax instrumenten.

 

 

 

 

Niels Bijl 1

Niels Bijl brengt een rijke varieteit aan muziek voor tenorsaxofoonsolo tijdens zijn concert waarna leerlingen van de Wereld Muziek School Haarlem het stokje overnemen in de Entreehal van het muziekgebouw. Zij brengen het speciaal voor het festival gecomponeerde stuk van Daan Manneke waarmee het hele Muziekgebouw gevuld is met saxofoonklanken.

 

 

 

 

Spoedcursus saxofoon

Ondertussen leren basisschoolkinderen in de klankspeeltuin onder leiding van Monique Udo de basisbeginselen van het saxofoonspelen. Zij laten het resultaat van hun dagelijkse spoedcursus horen tijdens de kindervoorstelling Adolphe en de apen op zondagmiddag 17.30 uur.

 

 

 

 

 

All Ellington

In het Bimhuis geeft Michael Moore een clinic over de manier waarop je tot een eigen stijl komt waarna hij ‘s avonds voor een enthousiast publiek met All Ellington de muziek van Duke Ellington nieuw leven inblaast. Het concert is terug te luisteren via Bimhuis Radio.

 

 

 

 

 

Emile Roemer

Het officiële openingsconcert zorgt voor een indrukwekkende aftrap van het festival. Na de opening door Emile Roemer die zelf enkele noten laat horen op de door artistiek directeur Arno Bornkamp aangereikte saxofoon, brengt Asko|Schonberg een programma waar jazz en klassiek elkaar ontmoeten. De wereldpremiere van Tipperary Concerto van JacobTV wordt door het toegestroomde publiek enthousiast ontvangen. Het concert vormt een mooie blauwdruk van het festival waar de verschillende muziekstijlen in snel tempo wisselen

 

 

 

De Stijl

Het openingsconcert was live te beluisteren op Radio 4. Ook zondag 23 november worden delen van het concert met het Nederlands Kamerorkest van vrijdag, The Saxophone Now and Then, uitgezonden en het concert met de Marinierskapel der Koninklijke Marine van zaterdag.